معاینات چشم پزشکی
معاینه چشم ها
معاینه چشم پزشکی شامل مجموعه ای از تست های بینایی است که برای بررسی سلامت چشم ها توسط چشم پزشک انجام می شود. چشم پزشک با استفاده از دستگاه های خاصی قسمت های مختلف چشم را بررسی می کند. برای معاینه کامل چشم پزشکی به یک الی دوساعت وقت نیاز داریم. با استفاده از معاینات چشم پزشکی، بیماری های چشم و سیستم بینایی در مراحل اولیه تشخیص داده شده و درمان می شوند. برای مراقبت از چشم ها باید معاینات دوره ای چشم انجام شود. بیشتر بخوانید ….
اهمیت معاینه چشم ها
طی معاینه کامل چشم پزشکی، پزشک چیزی بیشتر از تجویز ساده عینک و یا لنز تماسی انجام میدهد . در جریان این معاینات چشمتان از نظر ابتلا به بیماریهای شایع چشم و اینکه آیا دو چشم بصورت هماهنگ با یک دیگر عمل میکنند، بررسی می شود و بر اساس معاینه چشم شما ممکن است به وجود بیماریهایی نظیر دیابت ، فشار خون، تومر ها، بیماریهای مغزی و سایر بیماریها در دیگر جاهای بدن شما پی ببریم.
معاینات چشم پزشکی در هر فردی از نظر احتمال نیاز به عینک و یا از نظر وجود بیماریهای چشمی ضرورت دارد . معاینات چشم پزشکی در کودکان نقش مهمی در اطمینان از سلامت بینایی آنها و حصول موفقیت تحصیلی آنها دارد . بیشتر بخوانید …
تست بینایی
در تست بینایی، چشم پزشک با استفاده از چارت بینایی، میزان بینایی شما را در مقایسه با افراد با دید طبیعی می سنجد. انجام اين تست در واقع به اين معناست كه چشمان شما چقدر خوب مي بيند يا به عبارت ديگر وضوح و قدرت بينائي شما را محك مي زند. اولين آزمايشي كه شما در حين معاينات چشم پزشكي با آن مواجه خواهيد شد، ديدن چارت بینایي است كه شامل حروف در اندازه هاي مختلف است. ابتدا شما بايد در فاصله 6 متري از اين چارت بايستيد. از شما خواسته مي شود كه جهت حروف را كه به تدريج كوچك تر مي شود، تشخيص دهيد. كوچك ترين رديفي كه توسط چشم شما ديده مي شود ميزان ديد چشمان شما خواهد بود. اگر چشم پزشك ديد را 20/20 گزارش كند معناي اين جمله اين است كه شما از فاصله 6 متري مي توانيد كوچكترين رديفي را كه يك فرد با ديد طبيعي مي بيند، ببينيد و اگر به عنوان مثال ديد شما 20/10 گزارش شود معناي آن اين است كه شما از فاصله 3 متري مي توانيد كوچك ترين رديفي را كه يك فرد با ديد طبيعي از فاصله 6 متري مي بيند، ببينيد. بیشتر بخوانید …
عیوب انکساری
در عیوب انکساری اجزای انکساری چشم شما قادر به تمرکز تصویر اشیاء بر روی شبکیه نیست. اگر تصاویر بر روی شبکیه متمرکز نشود، تصویر تار دیده می شود. عیوب انکساری یکی از مشکلات شایع چشم ها است. اگر فردی عیب انکساری داشته باشد، چشم پزشک برای اصلاح آن عینک یا لنز تجویز می کند و یا می توان عمل های اصلاح عیوب انکساری را انجام داد. بیشتر بخوانید …
معاینه اسلیت لامپ
با معاینه چشم پزشکی می توان بیماری های چشم را تشخیص داد. پزشکی که در زمینه درمان مشکلات چشمی تخصص دارد و چشم پزشک نامیده می شود، بهتر می تواند بیماری های چشم را معاینه و تشخیص دهد، زیرا چشم پزشک علاوه بر تحصیل در این رشته تخصصی از ابزار و وسایل تخصصی خاص برای تشخیص مشکلات و بیماری های چشمی استفاده می کند. یکی از وسایل معاینه چشم پزشکی که در مطب هر چشم پزشک موجود است و می توان گفت که اصلی ترین وسیله معاینه است دستگاهی به نام اسلیت لامپ است.
شما احیاناً معاینه اسلیت لامپ را در مطب یا مراکز چشم پزشکی تجربه کرده اید. این آزمایش بیومیکروسکوپی نیز نامیده می شود. اسلیت لامپ به پزشک اجازه می دهد تا از نظر میکروسکوپی چشم شما را از نظر هرگونه ناهنجاری یا مشکلی بررسی کند. بیشتر بخوانید ….
تکامل بینایی نوزاد
هنگام تولد، نوزاد نسبت به نور شدید بسیار حساس است. ممکن است متوجه شوید که مردمک چشم آنها چقدر کوچک است و این تنگی مردک باعث می شود که ورود نور را به چشمشان محدود کند. یک نوزاد تازه متولد شده می تواند با دید محیطی (از پهلوها) اشیاء طرفی خود را ببیند، اما بینایی مرکزی او هنوز در حال رشد است.
در طی چند هفته، با تکامل شبکیه چشم، مردمک چشم کودک بزرگتر می شود. آنها می توانند طرح های روشن و تاریک را ببینند. اشکال بزرگ و رنگهای روشن ممکن است توجه آنها را جلب کنند. همچنین ممکن است نوزاد شروع به تمرکز روی اشیایی کند که درست روبروی او قرار گرفته اند. در حدود 1 ماهگی، کودک ممکن است مدت کوتاهی روی شما تمرکز کند اما هنوز اشیای با رنگ روشن که تا فاصله یک متری باشند را ترجیح می دهد. نوزادان حتی در بدو تولد قادر به دیدن اشیاء داخل اتاق هستند اما بیشتر به اشیاء بسیار نزدیک به خود توجه دارند. بیشتر بخوانید …
تکامل بینایی کودکان
چیزهای زیادی وجود دارد که کودک کوچک شما در سالهای اول زندگی خود می تواند ببیند و تجربه کند. در حالی که بزرگترین رشد جسمی چشم در طول سال اول اتفاق می افتد، کودکان همچنان مهارتهای بینایی خود را در طول کودکی تقویت می کنند. عضلات چشم تقویت می شوند. اتصالات عصبی چند برابر می شوند. چشمان کودک شما قوی تر می شوند و به طور موثرتری با هم کار می کنند.
در پسر بچه ها بین سنین یک تا سه سالگی ، هماهنگی بین چشم ، دست و بدن به کودکان امکان می دهد اشیاء را بردارند، از مکانی به مکان دیگر راه بروند یا بدوند و یک توپ را پرتاب و بگیرند. حتی با بهبود هماهنگی دست و چشم آنها، حرکات ظریفی انجام می دهند.
کودکان پیش دبستانی – دو تا پنج سال – مشتاق نقاشی و مشاهده تصاویر هستند. با اتصال داستان ها به تصاویر می توانید به هماهنگی شنوایی و بینایی کودک کمک کنید. بیشتر بخوانید ….
معاینه چشم اطفال
معاینه بینایی اطفال در بدو تولد و در مجددا در دروره شیرخواری (زیر یکسالگی)، قبل از مدرسه و در طول مدرسه ضروری است. غربالگری می تواند توسط متخصص اطفال، پزشک خانواده یا ترجیحا چشم پزشک انجام شود. غربالگری اغلب در مدرسه، مراکز بهداشت و یا مراکز درمانی انجام می شود. بینایی خوب کلید تکامل فیزیکی کودک، موفقیت در مدرسه و سلامت عمومی اوست. سیستم بینایی در اطفال و کودکان کم سن و سال تکامل نیافته است و بینایی مساوی و کامل هر دو چشم برای تکامل طبیعی مراکز بینایی مغز ضروری است. بیشتر بخوانید …
معاینه چشم میانسالان
در پیر چشمی بدلیل کاهش انعطاف پذیری عدسی چشم، عضلاتی که مسئول تطابق هستند – (عضلات مژگانی) – نمی توانند بخوبی عمل تطابق را انجام دهند. پیر چشمی تقریبا در همه افراد اتفاق می افتد. همه افرادیکه عیوب انکساری (نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم) دارند، دچار پیر چشمی می شوند؛ اما در افراد نزدیک بین پیر چشمی مزاحمت کمتری ایجاد می کند؛ زیرا نزدیک بینی تا اندازه ای پیر چشمی را خنثی کرده و افراد برای دیدن اجسام نزدیک مشکل کمتری دارند. بیشتر بخوانید …
معاینه چشم افراد مسن
واقعیت این است که همانگونه که با پیشرفت سن پوست چین و چروک خورده و سوخت و ساز کند شده و موها سفید می شوند، چشم ها نیز تحت تاثیر افزایش سن قرار می گیرند. با پیری جمعیت، تعداد افراد مبتلا به بیماریهای چشم افزایش مییابد و کاهش دید ، تبدیل به یک مشکل عمده سلامتی عمومی میشود. در این مبحث خلاصه ای از اختلالات و بیماری های چشمی که در مراحل مختلف پیری عارض می شوند را مرور خواهیم کرد. بعضی از این تغییرات، با توجه به سن نرمال محسوب می شوند. بعضی دیگر، بیماری های تهدید کننده بینایی می باشند. به همین دلیل توصیه می شود در سنین بالای 40 سال بطور مرتب تحت نظر چشم پزشک باشیم تا با تشخیص و درمان زودرس بتوانیم جلوی کاهش بینایی را بگیریم. بیشتر بخوانید …
کم بینایی
چنانچه فردی پس از معاینات چشم پزشکی ( بررسی حدت بینایی با بهترین اصلاح، بررسی میدان بینایی و…)، معاینات چشم پزشکی (بررسی سلامت قرنیه و شبکیه، عضلات چشمی و فشار داخل چشمی) و دریافت درمانهایی همچون عینک، لنز تماسی، دارو درمانی، لیزر تراپی و انواع جراحیها، همچنان از کاهش دید خود رنج ببرد، میتواند با نظر چشم پزشکان به مراکز کم بینایی مراجعه کند.
خوشبختانه با پیشرفتهایی که در زمینه وسایل کمک بینایی اپتیکی، غیر اپتیکی و وسایل کمک زندگانی به وجود آمده است، میتوان به این بیماران کمک کرد و آنها را از انزوا و کنارهگیری از اجتماع (به دلیل کاهش بینایی) دور ساخت. بیشتر بخوانید …
تاری دید
تاری دید به عدم وضوح دید اشاره دارد و در نتیجه عدم توانایی دیدن جزئیات دقیق اشیلء است. تاری دید ممکن است در اثر اختلالاتی نظیر نزدیک بین، دور بینی ، آستیگماتیسم یا پیرچشمی ایجاد شود که با لنزهای اصلاحی (عینک یا لنز تماسی) بهبود می یابد یا ممکن است وجود بیماری چشم را نشان دهد. تاری دید ممکن است بسته به علت در یک چشم یا هر دو چشم تجربه شود. تاری دید همچنین می تواند نشانه ای از بیماری های متعددی باشد که مستقیماً چشم را درگیر نمی کند، مانند میگرن یا سکته مغزی. تعدادی از داروها همچنین ممکن است منجر به تاری دید موقتی به عنوان یک عارضه جانبی شود. گاهی اوقات تاری دید بسته به علت آن با علائم دیگری همراه است، از جمله سردرد ، حساسیت به نور یا قرمزی و تحریک چشم. بیشتر بخوانید …
دوبینی یا دیپلوپی
دوبینی یا دیپلوپی به معنای این است که فرد از یک شیء واحد دو تصویر می بیند. ممکن است این دو تصویر در کنار هم دیده شوند یا یکی بالاتر و یکی پایین تر دیده شود. دوبینی چشم میتواند بر تعادل، حرکت و توانایی خواندن تأثیر بگذارد. دو بینی ممکن است تک چشمی یا دوچشمی باشد. اگر دوبینی تک چشمی باشد با بستن چشم سالم فرد همچنان یک شیء را دو تا می بیند. دوبینی دو چشمی زمانی احساس می شود که هر دو چشم فرد باز است. دوبینی میتواند علل متعددی داشته باشد. در نتیجه، درمان آن برای هر فرد متفاوت خواهد بود. بیشتر بخوانید …
دید شبانه
دید در شب که دید اسکوتوپیک نیز نامیده می شود، توانایی طبیعی ما برای دیدن در تاریکی را توصیف می کند. برای دید خوب در شب نیاز به همکاری ظریف بین اجزای آناتومیک و اپتیکی چشم به ویژه مردمک چشم و شبکیه چشم است تا دید بهترین بینایی را تامین کنند.
مردمک در نور کم بیشتر باز می شوند زیرا چشمان ما سعی می کنند تا حد ممکن نور را برای کمک به دیدن ما جمع کنند. وقتی نور کافی وجود دارد، مردمک چشم ما کوچک می شود زیرا برای دیدن راحت به نور اضافی نیاز ندارند.
این روند طبیعی یکی از دلایل داشتن دید در شب است، اما این کل ماجرا نیست. برای دید خوب، باید به سلولهای میکروسکوپی پشت چشم نگاه کنیم. میلیونها سلول اسوانه ای و مخروطی شکل در شبکیه هر چشم وجود دارد. این گیرنده های استوانه ای و مخروطی برای بینایی ما حیاتی هستند و هر نوع از اینها دریافت تصویر در شرایط نور خاصی بهتر هستند.
اگرچه گیرنده های مخروطی در ثبت نورهای روشن، رنگ ها و جزئیات ظریف بسیار عالی هستند ، اما برای کمک به دیدن شما در تاریکی خیلی خوب نیستند – و بینایی شب عمدتا توسط گیرنده های استوانه ای تامین می شود..
سلولهای گیرنده استوانه ای در دید محیطی برتری دارند و نسبت به فوتون های نور حساسیت بیشتری نشان می دهند، که باعث می شود در شرایط کم نور بسیار مفید باشند. بدون وجود سلول های که در شبکیه چشم ما، هر نوع تاریکی عملاً کور کننده خواهد بود.
تنها نکته این است که اسوانه ای ها نمی توانند رنگ را پردازش کنند. به همین دلیل دید در شب ما معمولاً به صورت سیاه و سفید ظاهر می شود. دفعه دیگر که در یک اتاق خواب تاریک خوابیده اید، به اطراف نگاه کنید. دید شما احتمالاً خیلی رنگارنگ نخواهد بود. بیشتر بخوانید …